Forgiftning med rottegift hos hund

Det meste rotte- og musegift indeholder stoffer, som påvirker blodets evne til at stivne. En hund kan forgiftes ved at æde lokkemaden eller forgiftede gnavere.

Kontakt dyrlægen øjeblikkeligt

Hvis du oplever disse symptomer hos dit kæledyr bør du kontakte din dyrlæge.

Tryk for for nærmeste AniCura Dyrehospital

Hvis man mistænker, at hunden har indtaget rotte- eller musegift, bør man opsøge en dyrlæge.

Symptomer

Rotte- og musegift indeholder sædvanligvis antikoagulerende middel. Midlet virker ved at forårsage indre blødninger, som følge af at blodet mister sin evne til at stivne. Symptomer på forgiftning med antikoagulanter optræder ofte nogle dage efter indtagelsen. Hunde får blege slimhinder som følge af de indre blødninger samt blodig opkastning og diarré, bugsmerter, blå mærker og eventuelt halthed grundet blødning omkring led.
Ved forgiftning med alphachloralose forekommer bevidstløshed, forstyrret hjerterytme og neurologiske symptomer. Alphachloralose anvendes primært i musegift.

Diagnose

En sikker diagnose stilles ved, at rottegift påvises i blod- eller urinprøver. En sådan analyse tager dog flere dage og behandling påbegyndes allerede, når man mistænker, at hunden har indtaget rottegift eller har fået blødningstendenser.

Behandling

Hvis hundens ejer hurtigt opsøger dyrlægen efter indtagelse af giften, kan man forsøge at inducere opkastning ved at give en injektion. Desuden behandler man med medicinsk kul.
OBS – Vi anbefaler ikke, at man i hjemmet forsøger at inducere opkastning med salt, da det kan resultere i saltforgiftning.

Ved forgiftning med antikoagulanter består behandlingen af at give vitamin-K-injektioner og –tabletter for at genoprette blodets koaguleringsevne. Hvis tilstanden er livstruende kan en blodtransfusion være nødvendig. Der findes ingen modgift mod alphachloralose, hvorfor behandlingen er understøttende symptomatisk.

Prognose

Hvis den rette behandling sættes ind i tide, kan hunden blive helt rask uden mén.

Kontakt dyrlægen øjeblikkeligt

Dette er en akut tilstand. Vi anbefaler at du opsøger dyrlæge med det samme, for at dit kæledyr kan få behandling.

Find en klinik, som kan hjælpe dig.