Overvægt hos hund

Overvægt er et stadig stigende problem blandt kæledyr. Det menes, at op mod halvdelen af hunde og katte, som holdes som kæledyr, lider af overvægt. Hvis dit dyr vejer for meget, kan det betyde en forringet livskvalitet og nedsat levetid hos hunden. Tilstanden kan give ophav til talrige sygdomme så som hjertekarsygdomme, lungesygdomme, leversygedomme, mavetarmsygdomme, sukkersyge, ledproblemer, rygskader mm. Desuden vil der være en øget risiko ved narkose og operationer.

Årsag

Der kan være mange årsager til overvægt hos hunde, men i langt de fleste tilfælde skyldes det helt enkelt et for højt energiindtag og for lidt motion, hvilket fører til et kalorieoverskud hos dyret og dermed fedme.

Overvægt kan dog også forekomme hos hunde, som er kastrerede eller steriliserede, og hos ældre dyr, hvor stofskiftet er nedsat. Visse sygdomme og lægemidler kan ligeledes forårsage en vægtforøgelse. 

Symptomer

En hund anses som værende overvægtigt, når den vejer 15 % over den ideelle kropsvægt. I så fald kan ribbene være svære at mærke, taljen kan være forsvundet og der kan ses folder ved haleroden.

Symptomer på fedme er desuden vejtrækningsbesvær, bevægelsesbesvær, sløvhed og dårligt humør.

Behandling og forebyggelse

En overvægtig hund skal på diæt og følge et vægttabsprogram, som dyrlægen udarbejder specifikt til den individuelle hund. Det er vigtigt, at hunden kun får den kost, som fremgår af diætplanen. Det normale foder skal erstattes med slankefoder og vejes nøje og den daglige anbefalede motion skal overholdes. Undgå at give hunden godbidder, men beløn i stedet med klap og rosende ord. Hunden skal løbende til kontrolbesøg hos dyrlægen for at følge op på behandlingen.

For at forebygge overvægt er det af stor betydning at vælge det rigtige foder til hunden og i den rette mængde. Hunden skal også motioneres gennem turer og leg. Du kan for eksempel kæde din egen og din hunds motion sammen, hvis du eksempelvis kan lide at løbe. Du kan også stimulere hunden ved at lege med den med bolde, pinde eller legetøj. Motion i vand kan også være hensigtsmæssigt, eftersom det er skånsom træning for leddene.

Slankeprocessen kræver tålmodighed og udholdenhed, men det er vigtigt at overholde dyrlægens anvisninger for at få en slank og glad hund i sidste ende.