Opkastninger hos hund

Opkastninger hos hund

Det er ikke usædvanligt med enkelte opkastninger hos hund, men ved vedvarende opkastninger bør dyrlægen kontaktes.

Den mest almindelige årsag til opkastning hos hund er virusinfektioner. En af disse vira er parvovirus, der som regel giver blodig opkastning og diarré. De fleste hunde i Danmark er vaccinerede mod parvovirus.

Opkastninger kan også opstå hvis hunden har ædt et fremmedlegeme, som ikke kan nedbrydes i mavetarm-kanalen. Fremmedlegemet kan også passere til tarmen og sætte sig fast, hvorved det medfører en akut forstoppelse i tarmen. Hunde med corp. al. (fremmedlegeme) kan hurtigt blive meget syge, og har brug for omgående dyrlægehjælp. 

Andre sygdomme kan også medføre opkastninger; for eksempel nyresvigt, leversvigt, diabetes (sukkersyge) og bugspytkirtelbetændelse. Diagnosen stilles i disse tilfælde ved hjælp af blodprøver og ultralydsundersøgelse.

Kroniske opkastninger, det vil sige opkastninger, der har stået på i mere end 2-3 uger, kan skyldes betændelse i maven og tarmen. Denne diagnose stilles som regel ved hjælp af endoskopering (gastroskopi, rektoskopi) af mavesækken og tarmen, hvor der udtages små vævsprøver, der analyseres i mikroskop. 

Hvornår bør dyrlægen opsøges?

Dyrlægen bør altid opsøges i de tilfælde hvor opkastningerne ikke stopper. Hunden kan hurtigt blive dehydreret, og miste væske og salte, når den kaster op.

Hvis hundens almentilstand bliver påvirket (feber, sløvhed eller dehydrering)

Behandling

Akut gastroenteritis plejer at gå over efter nogle dage med behandling med intravenøs væsketilførsel, og når opkastningerne er stoppet, kan let fordøjelig skånekost tilbydes.

Hvis det slugte fremmedlegeme ikke kommer op af mavesækken, kan det nogle gange fjernes ved hjælp af et endoskop. Hvis fremmedlegemet har sat sig fast i tarmen, er det nødvendigt at åbne bughulen og tarmen for at fjerne det. Hyppigt forekommende fremmedlegemer hos hund er strømper/tøjstykker, knoglestykker, og små stykker legetøj.

Kontakt en dyrlæge

Nogle gange kan symptomerne i artiklen behandles, andre gange ikke. Vi anbefaler at du kontakter din dyrlæge for en konsultation.

Find en klinik, som kan hjælpe dig.