Løgforgiftning hos hund

Løgforgiftning hos hund

Løg og hvidløg indeholder stoffer, som er giftige for hunde. Så lidt som 15-30 g løg / kg kropsvægt kan være farligt, og det spiller ingen rolle om løget ædes råt eller tilberedt. Hvidløg kan være op til fem gange så giftigt, hvorfor forgiftningsdosen er endnu lavere.

Kontakt dyrlægen øjeblikkeligt

Hvis du oplever disse symptomer hos dit kæledyr bør du kontakte din dyrlæge.

Tryk for for nærmeste AniCura Dyrehospital

Ved løgforgiftning skades de røde blodlegemers cellevæg, hvilket fører til nedbrydning af cellerne, såkaldt hæmolytisk anæmi. Forgiftning kan også forårsage mavetarmforstyrrelser. Hvis hunden regelmæssigt æder mindre mængder af løg eller hvidløg, kan det ligeledes give ophav til forgiftning.

Symptomer

Symptomer på løgforgiftning optræder forsinket, normalt et par dage efter indtagelsen. Hunden får symptomer som utilpashed, opkastninger, diarré, savlen, nedsat kondition, nedsat almentilstand, bugsmerter, øget puls og vejrtrækning samt blege slimhinder. Kramper og dødsfald kan ligeledes opstå. Hvis hunden regelmæssigt æder mindre mængder løg, kan symptomerne på anæmi udvikle sig gradvist over længere tid i form af blege slimhinder, nedsat kondition samt øget puls og vejrtrækning.

Diagnose

Når en hund kommer til dyrlægen med overstående symptomer foretages normalt både en klinisk undersøgelse og en analyse af en blodprøve. I tilfælde af forgiftning vil blodprøven vise, at hunden har anæmi og typiske forandringer i de røde blodlegemer ved undersøgelse i et mikroskop. Efterhånden vil der også opstå afvigelser i levertallene.

Behandling

De første 1-3 timer efter indtagelsen forsøger man at inducere opkastning hos hunden ved at injicere et bestemt brækmiddel. OBS – Vi anbefaler ikke, at man i hjemmet forsøger at inducere opkastning med salt, da det kan resultere i saltforgiftning. Hunden kan også gives aktivt kul for at forhindre, at de giftige stoffer optages i kroppen.
Når hunden udvikler symptomer er behandlingen symptomatisk og består i at give intravenøst drop, ilttilførsel og i alvorlige tilfælde blodtransfusion.

Prognose

Hvis den rette behandling sættes ind i tide, er prognosen for, at hunden bliver rask god. En løgforgiftning, som ikke behandles, kan i værste fald ende fatalt.

Forebyggelse

Undgå at give hunden mad som indeholder løg eller hvidløg. Selv som ingrediens i andre retter, som kødfars eller frikadeller, kan dosen være stor nok til at være farlig for hunden. Undgå ligeledes at krydre hundens mad med løgpulver og hvidløgspulver.

Kontakt dyrlægen øjeblikkeligt

Dette er en akut tilstand. Vi anbefaler at du opsøger dyrlæge med det samme, for at dit kæledyr kan få behandling.

Find en klinik, som kan hjælpe dig.