leptospirose hos hund

Leptospirose hos hund

Leptospirose kaldes også ”rottesyge” og i de seneste år har vi oplevet flere tilfælde end tidligere af sygdommen. Leptospirose er en potentielt dødelig sygdom, der også kan ramme mennesker. Sygdommen kan være dødelig for både hunde og mennesker, hvis den ikke behandles.

Kontakt dyrlægen øjeblikkeligt

Hvis du oplever disse symptomer hos dit kæledyr bør du kontakte din dyrlæge.

Tryk for for nærmeste AniCura Dyrehospital

Leptospirose opstår på grund af en type bakterier, som hedder spirokæter. Spirokæter er spiralformede, bøjelige organismer, der kan bore sig ind i for eksempel hundepoter, hvis der er små skader i huden eller slimhinder. Der findes mange forskellige arter af leptospirer og de kan inficere mange forskellige pattedyr.

Leptospirer udskilles via urin fra smittebærere og de typiske smittebærere er mus, rotter og andre gnavere. Leptospirose kan smitte via urin fra alle smittede dyr eller mennesker. Leptospirose smitter oftest fra fugtige eller våde omgivelser, eksempelvis moser, åer eller søer, men de kan også smitte fra oversvømmede kloakker.

Ikke alle dyr bliver syge af smitten, det afhænger blandt andet af hundens immunforsvar. Hvis hunden får sygdommen i alvorlig grad er det en farlig og livstruende sygdom. 

Symptomer

Symptomer på leptospirose er blandt andet:

Diagnosticering

Det kan være svært at diagnosticere leptospirose ud fra symptomerne alene, fordi de minder om symptomer på andre sygdomme. Diagnosen stilles på baggrund af blodprøver, der undersøges for antistoffer mod leptospirose. Andre diagnosticeringsmuligheder kan være røntgenundersøgelse, ultralydsscanning, biokemiske undersøgelser og undersøgelser under mikroskop.

Behandling

Hvis sygdommen opdages i tide, kan man ofte redde hunden med den rette behandling. Typisk behandler man med understøttende behandling og antibiotikabehandling. Hvis hunden ikke får symptomer eller får svage symptomer som ikke opdages og dermed ikke behandles, så kan hunden være smittebærer og udskille leptospirer i flere år.
Den bedste behandling er forebyggende behandling. Man kan vaccinere mod sygdommen og da vaccinen er relativt kortvarig bør den gives årligt.

 

Kontakt dyrlægen øjeblikkeligt

Dette er en akut tilstand. Vi anbefaler at du opsøger dyrlæge med det samme, for at dit kæledyr kan få behandling.

Find en klinik, som kan hjælpe dig.