Insektbid hos hund

I Danmark findes mange stikkende og bidende insekter. De som normalt forårsager problemer er bier, hvepse, myrer og gedehamse. Som regel kan det siges, at jo flere gange hunden er blevet stukket, jo større er risikoen for generelle reaktioner. Hunde kan ligesom mennesker desuden være overfølsomme og reagere kraftigt på bare et enkelt stik.

Symptomer

I de fleste tilfælde handler det om et enkelt stik, der forårsager en lokal brændende smerte, rødme og hævelse. For det meste forårsager disse stik ikke hunden nogen større problemer, men hvis hunden derimod stikkes i munden eller halsen, kan slimhinderne i luftvejene svulme op, hvilket giver risiko for vejrtrækningsproblemer.

Symptomer på påvirkning af hundens almentilstand kan omfatte kvalme, svaghed, hævelse i ansigtet, kløe og problemer med vejrtrækningen. I sjældne tilfælde kan hunden få et alvorligt allergisk chok.

Hvad kan man selv gøre?

Hvis hunden er blevet stukket af en gedehams eller hveps skal brodden fjernes forsigtigt, og stikket vaskes. Afhængigt af stikkets placering, og hvor meget det klør, kan brug af halskrave være nødvendigt. Det kan også være nødvendigt med kløestillende midler. 

I sommerperioden i områder med mange myg, kan tyndpelsede hunde have brug for beskyttelse mod bid. Ansigtet, indersiden af benene og maven er ofte de mest udsatte områder. Der findes præparater, som beskytter mod myg. Man kan også bruge en T-shirt, som dække for at beskytte huden mod stik.

Hvornår bør dyrlægen opsøges?

Hvis hundens almentilstand er påvirket efter stikket, eller hvis hunden bliver stukket i munden, bør man kontakte en dyrlæge. Dette gælder især, hvis hunden tidligere har vist sig at være overfølsom over for insektstik.