Hundens mælketænder

Når hundehvalpen fødes har den ingen tænder. Fra omkring 3 ugers alderen begynder hvalpens mælketænder løbende at komme frem.

Når hvalpen er klar til at flytte fra opdrætteren ved 8 ugers alderen har den normalt 28 mælketænder. Mælketænderne bliver efterfølgende erstattet med permanente tænder under tandskiftningen, som foregår mellem 4-6 måneders alderen. En voksen hund har 42 permanente tænder.
Sommetider kan en eller flere mælketænder sidde fast selv efter, at de permanente tænder er brudt frem. Disse kaldes persisterende mælketænder.  Persisterende mælketænder bør trækkes ud, eftersom de kan forhindre de permanente tænder i at vokse korrekt og dermed føre til malokklusion (skævt bid).

Hvis en mælketand knækker, er det vigtigt at lade en dyrlæge undersøge hvalpen. En ødelagt mælketand kan fungere som indgang for bakterier til kæbeknoglen og forårsage infektion omkring mælketandens rod. Inden de permanente tænder bryder frem ligger tandanlægget og venter i området, hvor mælketændernes rødder er placeret. En infektion i dette område kan give svære skader på den permanente tands anlæg eller endda ødelægge det helt. Vi anbefaler derfor normalt, at knækkede mælketænder trækkes ud.