Godartede knuder i huden hos hund

Knuder i huden er en hyppig årsag til, at dyreejere tager hunden til et besøg hos dyrlægen.

Der kan være flere årsager til, at hunde får knuder og ujævnheder i huden, og i langt de fleste tilfælde er de ganske ufarlige (men er sommetider være til besvær for hunden). I nogle tilfælde kan det dog vise sig at være en ondartet tumor, og det er derfor en god idé at opsøge dyrlægen, hvis du finder en knude i huden hos din hund.

Forskellige typer af godartede nydannelser og knuder

Diagnose

I forbindelse med den kliniske undersøgelse tager dyrlægen ofte prøver fra knuden ved hjælp af en kanyle (et såkaldt finnålsaspirat) og undersøger dette i et mikroskop. Afhængigt af hundens temperament og knudens placering kan det være nødvendigt at give hunden beroligende middel inden prøvetagning, men i de fleste tilfælde er det ikke nødvendigt. I nogle tilfælde tages en vævsprøve (biopsi) eller alternativt bortopereres hele knuden og analyseres. Disse indgreb foregår under narkose eller med beroligende middel og lokalbedøvelse.

Behandling og prognose

Behandlingen varierer alt efter, hvad den pågældende knude består af. Prognosen for godartede knuder er god, men en del besvær kan forekomme, hvis der opstår eksempelvis ateromer eller furunkulose.