Giardia hos hunde

Giardia er en encellet organisme, der kan leve i tarmen hos mennesker og de fleste husdyr. Giardia kan give alvorlig diarré, værst hos unge hunde.

Der findes flere undertyper af giardia og nogle inficerer kun én dyreart, mens andre typer kan inficere flere dyrearter. Nogle typer af giardia kan inficere både mennesker og dyr, og er dermed det der kaldes en zoonose.

Giardia-cyster udskilles i afføringen, og overføres ved at et dyr eller menneske kommer til at indtage giardia-cyster i fx forurenet vand eller et forurenet miljø. Giardia kan overleve i miljøet i flere måneder, specielt under fugtige og kølige forhold.

Symptomerne på giardia?

Typiske symptomer på giardia, er:

Hunden har typisk normal appetit. Giardiainfektion giver ikke i sig selv feber og opkast.

Fra en hund smittes til der ses symptomer går der mellem 5 og 12 dage. Ikke alle smittede hunde får symptomer, og derfor kan hunde være raske smittebærere.

Diagnosen

Diagnosen giardia stilles ved at undersøge afføringen for giardia-cyster. Dette kan gøres med en simpel test hos dyrlægen eller prøven kan indsendes til et laboratorie.

Hvordan behandles giardia?

Giardiainfektioner kan behandles medicinsk, men kræver samtidig grundig rengøring og desinfektion i miljøet for at undgå nye infektioner.

Der er ingen lægemidler der er registreret til behandling af giardia hos dyr, og der er heller ikke nogen lægemidler der er bevist at være 100 % effektive. Derfor kan det være nødvendigt at behandle med flere forskellige præparater og af flere omgange.

Der er ingen vaccine til forebyggelse af giardia i Danmark.

Da giardia kan overleve i miljøet i op til flere måneder, er det vigtigt at rengøre hundens omgivelser grundigt! De inficerede områder, samt inventar, rengøres grundigt med brug af damp og/eller et kemisk desinfektionsmiddel. Hunden bør vaskes grundigt i shampoo, for at der ikke sidder overlevende giardia-cyster i pelsen. 

Prognose

Prognosen for hunden med den rette behandling er god, men det kræver at miljøet rengøres grundigt og igennem en længere periode. Der er risiko for at medicinen slår infektionen ned, men at infektionen kan blusse op igen, hvis hunden får nedsat immunforsvar af andre årsager.

 

 

 

Kontakt en dyrlæge

Nogle gange kan symptomerne i artiklen behandles, andre gange ikke. Vi anbefaler at du kontakter din dyrlæge for en konsultation.

Find en klinik, som kan hjælpe dig.