Ganespalte hos hund

Ganespalte er en medfødt udviklingsforstyrrelse, som indebærer, at den øverste del af ganen ikke er helt sammenvokset, hvilket giver en åbning mellem mund og næsehule.

Ganespalte er en relativt almindelig misdannelse hos hundehvalpe, som kan variere i sværhedsgrad. Eftersom tilstanden kan være arvelig, bør hunde med ganespalte ikke anvendes i avl. Tæver, som udsættes for stress eller visse lægemidler under drægtigheden, har større risiko for at få hvalpe med ganespalte.

Symptomer

En hvalp med ganespalte vokser ikke optimalt, eftersom den har nedsat evne til at die. Når hvalpen forsøger at die, vil mælken ofte rinde ud gennem næseborrene. Hvis man åbner hvalpens mund, ses en åbning i ganen. I de tilfælde hvor hvalpen har fået mælk ned i lungerne, kan der udvikles lungebetændelse og åndedrætsbesvær.

Diagnose

Ganespalte kan ses som et hul i den øverste del af ganen.

Behandling

I de fleste tilfælde vil man ikke behandle ganespalte, men i stedet aflive hvalpen. Vi anbefaler aflivning, eftersom hvalpen er forhindret i at die og risikoen for følgesygdomme er stor. I nogle lande lader man hvalpen vokse og behandler den senere kirurgisk med tillukning af ganespalten.