forstoppelse hund

Forstoppelse hos hund

Den medicinske betegnelse for forstoppelse er obstipation, og betyder, at hunden har svært ved at, eller slet ikke kan, tømme tarmen.

Hvorfor får hunde forstoppelse? 

Den medicinske betegnelse for forstoppelse er obstipation, og betyder, at hunden har svært ved at, eller slet ikke kan, tømme tarmen.

Der kan være mange årsager til forstoppelse. Nedenfor lister vi nogle af de hyppigste årsager til at din hund kan have forstoppelse:

Andre årsager til forstoppelse hos din hund kan være:

Symptomer på forstoppelse hos hunde

Symptomerne kan være følgende:

I alvorligere tilfælde kan hunden få en gasophobning, såkaldt ileus, der kan blive livstruende hvis ikke den behandles. 

Husråd mod forstoppelse hos hund

Væske er vigtigt i forhold til regelmæssig afføring og en sund tyktarm. Hvis hunden bliver dehydreret, og der ikke er tilstrækkelig væske i tarmsystemet, bliver afføringen hård og har derved svært ved at passere. Hunden bør drikke cirka 40-50 ml væske per kg hundevægt i døgnet.

Hvis hunden har upåvirket almentilstand, i forvejen er sund og rask, og hvis der ikke er mistanke om en alvorlig årsag til forstoppelsen, kan du som dyreejer prøve at behandle hunden derhjemme.

Her er nogle gode råd til hvad du selv kan gøre for at hjælpe din hund af med forstoppelsen:

Hvornår bør dyrlægen opsøges?

Behandling hos dyrlægen

Dyrlægen laver en generel klinisk undersøgelse, hvor blandt andet hundens almentilstand og forstoppelsens karakterer vurderes. Hunden bliver eventuelt røntgenfotograferet.

Afhængig af hundens almentilstand og forstoppelsens karakter samt årsag, kan det være nødvendigt, at hunden indlægges på dyrehospitalet eller dyreklinikken for behandling mod forstoppelsen. Behandlingens formål er, at øge væsketilførslen til tarmen, og sidenhen blødgøre afføringen, ved hjælp af væskedrop. Hunden får sædvanligvis et afføringsmiddel eller en tarmskylning i sedation (ved hjælp af beroligende middel) eller narkose (bedøvelse). Som regel får den desuden Lactulose og skånekost.

Efter tømningen af tarmen kontrolleres hundens afføring, og der laves en opfølgende røntgenundersøgelse.

 

Har du brug for rådgivning eller har du spørgsmål omkring din hunds symptomer? Så kan du altid kontakte vores dyrlæger på AniCura-appen.

Kontakt en dyrlæge

Nogle gange kan symptomerne i artiklen behandles, andre gange ikke. Vi anbefaler at du kontakter din dyrlæge for en konsultation.

Find en klinik, som kan hjælpe dig.