diarré hos hund

Diarré hos hund

Det er ikke ualmindeligt at hunde får diarré og/eller opkastninger, hvilket ofte er et symptom på betændelse i mave og tarm, såkaldt akut gastroenteritis. Maveproblemet kan opstå hurtigt, og forsvinder også ofte relativt hurtigt. Diarréen kan dog også være kronisk, det vil sige, at den har stået på i mere end 2-3 uger.

Årsager

Diarré kan forårsages af forskellige faktorer, som for eksempel orm, pludselig foderændring, virus, bakterier eller medicin. Hvis flere hunde får diarré på samme tid, mistænkes en smitsom årsag. Diarré kan også være et symptom på allergi eller sygdom i andre organsystemer, for eksempel i lever, nyrer, bugspytkirtel eller skjoldbruskkirtel.

Symptomer

Almentilstanden kan være mere eller mindre påvirket. Andre symptomer kan være, at hunden har feber, manglende appetit, eller virker til at have ondt i maven. Diarréen kan være blodtilblandet, slimet eller være meget tynd.

Hvad kan man selv gøre?

Hvis hunden får pludselig diarré er det vigtigt at holde øje med dens almentilstand, da denne hurtigt kan forandres. Det kan også være en god idé at tage hundens temperatur. Normal temperaturen er 38-39 °C.

I tilfælde af diarré er det ofte hensigtsmæssigt at give et tarmstabiliserende middel. Læs mere om tarmnormaliserende midler. Tarmstabiliserende midler kan købes hos dyrlægen eller på apoteket.

Det er i orden at faste en normal sund hund i omkring 24-36 timer. Læs mere om kostråd ved diarré.

 I nogle tilfælde kan hunden have brug for ekstra væsketilførsel.

Hvornår bør dyrlægen opsøges?

Diagnostik

Hos dyrlægen vil hunden først blive undersøgt ved hjælp af en klinisk undersøgelse. Ofte vil der blive taget en blodprøve, og i nogle tilfælde suppleres undersøgelsen med en røntgen- eller ultralydsundersøgelse for at udelukke underliggende årsager.

Hvis der er mistanke om et fremmedlegeme i tarmen, kan undersøgelsen desuden suppleres med en såkaldt kontrastrøntgenundersøgelse.

Behandling hos dyrlægen

Behandlingen baseres på hundens sygdomshistorie og almentilstand. Normalt gives der en kombination af væskebehandling og tarmneutraliserende midler. Let påvirkede hunde kan sædvanligvis behandles med væske under huden i konsultationen, mens stærkt påvirkede og dehydrerede hunde oftest indlægges for yderligere væskebehandling i form af intravenøst drop med væske, der indeholder salt og næring. Stærkt alment påvirkede hunde kan kræve mere intensiv væskebehandling og overvågning.

Antibiotika ordineres normalt ikke, idet diarré forårsaget af bakterier er usædvanligt. Ved blodtilblandet diarré, i kombination med påvirket almentilstand og/eller feber, gives der som regel antibiotika med henblik på at forhindre spredning af tarmens normale bakterier til blodbanen. Antibiotika skal bruges med omtanke, med hensyntagen til udvikling af antibiotikaresistens. Mange antibiotikatyper kan endog forstyrre miljøet i mave-tarmkanalen.

Vente

Det som beskrives i artiklen går normalt over indenfor 24-48 timer. Hvis problemerne fortsætter efter 72 timer, anbefaler vi at du kontakter din dyrlæge.

Find en klinik, som kan hjælpe dig.