appetitløshed hos hund

Appetitløshed hos hund

Appetitløshed er et af de mindst specifikke kliniske symptomer som findes.

Generelt

For mindre hunderacer er det ikke unormalt med en nedsat, eller helt ophørt, appetit. Dette kan ses i forbindelse med et foderskift. Her spiller en ændret duft, smag og tekstur af det nye foder en vigtig rolle for udviklingen af appetitløshed.

Denne problemstilling vil dog ofte løse sig af sig selv, evt ved at der skiftet tilbage til det gamle foder.

En længerevarende og mere alvorlig appetitløshed vil altid være forbundet med vægt- og muskeltab.

Har du brug for rådgivning eller har du spørgsmål omkring din hunds adfærd? Så kan du altid kontakte vores dyrlæger på AniCura-appen.

 

Symptomer

Det er vigtigt at skelne mellem om hunden ikke vil spise (ægte appetitløshed) eller om den gerne vil spise, men ikke kan (pseudeappetitløshed).

Ofte er der en direkte årsag til pseudoappetitløshed. Årsagen til ægte appetitløshed er ofte mere kompleks.

Normalt er der en hårfin balance mellem sult og mæthedsfornemmelse. Denne balance reguleres fra mange forskellige sider, heriblandt:

Det er ændringer i disse, som kan medføre ægte appetitløshed.

 

Undersøgelse

Både sygdomshistorien og den kliniske undersøgelse af hunden vil være en vigtig del i at skelne ægte appetitløshed fra pseudoappetitløshed.

Der findes rigtig mange mulige årsager til ægte appetitløshed og pseudoappetitløshed.

Mulige årsager til ægte appetitløshed:

Mulige årsager til pseudoappetitløshed:

Da appetitløshed er et meget uspecifikt symptom og der er mange mulige årsager, vil den videre udredning baseres på den kliniske undersøgelse og sygdomshistorien. På baggrund heraf vil det ofte blive nødvendigt at supplere med en eller flere af følgende undersøgelsesmetoder:

 

Diagnose og behandling

Appetitløshed skyldes næsten altid en underliggende sygdom. Da der er rigtig mange mulige underliggende sygdomme, er det vigtigt at finde den eksakte diagnose, så den rigtigt behandling kan iværksættes.

Hvis appetitløsheden fortsætter i længere tid kan det blive nødvendigt at ilægge en fodringssonde. Afhængig af situationen kan denne placeres i spiserøret, i mavesække eller i tarmen. En sådan sonde tolereres generelt godt af hunde og kan derfor godt lægge der i længere tid, hvis det er nødvendigt.

Prognosen for appetitløsheden afhænger helt af, hvad den underliggende sygdom er.

Vente

Det som beskrives i artiklen går normalt over indenfor 24-48 timer. Hvis problemerne fortsætter efter 72 timer, anbefaler vi at du kontakter din dyrlæge.

Find en klinik, som kan hjælpe dig.