Hunde og katte, som skal rejse til udlandet inden for EU, skal have et EU-pas, som udfærdiges af dyrlægen, og hvor udførte behandlinger skrives ind.

Rødovre - Centrum

Rødovrevej 210 2610 Rødovre
Rutevejledning +45 3672 0201

Hvorfor skal dit dyr mærkes?

Når du får mærket din hund eller kat, så har du meget større chance for at blive genforenet med sit dyr, hvis det skulle løbe bort. Derudover er det lovpligtigt, at alle hunde over 3 måneders alderen skal være mærket med mikrochip eller tatovering og bære hundetegn. Mange stambogsførte hunde er øremærket af opdrætteren, hvilket er den oprindelige mærkningsform. Denne type mærkning foregår i en meget tidlig alder med en speciel tatoveringstang i højre øre. Hos nogle mindre racer sker mærkningen i lysken.

Hvad er fordelene ved mikrochipning?

I dag er mærkning med mikrochip blevet meget udbredt. Og det er nemt at få gjort hos dyrlægen i forbindelse med de første vaccinationer af hvalpen. Et lille prik, og mikrochipen er på plads. Nu skal man ikke blive skræmt af ordet mikrochip. Mere end 2 millioner husdyr er i dag mærket med mikrochip over hele Europa. Og der er ikke konstateret bivirkninger ved denne form for mærkning. Mikrochippen har mange indlysende fordele frem for øretatovering. Alene det faktum, at man ikke behøver at bedøve dyret for at mærke det, er en stor fordel. Derudover er chipmærkning altid entydig og aflæsbar, hvilket ikke altid er tilfældet med øretatovering. Endelig er hunderegistret internationalt, hvilket giver en større sikkerhed ved udenlandsrejser med sin hund. Efter indførelse af det nye Europapas er det nu et krav, at alle hunde, katte og fritter, som skal rejse, skal være mærkede.

Hvordan virker mikrochipen?

Mikrochipen bliver placeret lige under huden, hvor den gror fast, og ligger her helt inaktivt. Lige indtil den dag, hvor hunden bliver væk. Når hunden bliver fundet, vil man med en aflæser kunne aktivere mikrochippen. Det signal, som derved kommer fra chippen, oversættes i aflæseren til en talkode, fuldstændig ligesom stregkoden i et supermarked. Og via denne talkode kan man finde frem til ejeren.

Hvordan gør man som hundeejer?

Det eneste, at du som hundeejer skal sørge for, er at bestille tid hos din dyrlæge. Mærkningen foregår som regel i forbindelse med hvalpens første vaccinationer, og vi sørger derefter for registreringen hos Dansk Hunderegister. Du vil så få fremsendt et registreringskort fra Dansk Hunderegister.

Hvad med kattene?

På nuværende tidspunkt er øretatovering det mest sikre til katte. Øretatoveringen er umiddelbart mere synlig, og ved trafikskadede katte er det nemmere hurtigt at afgøre, om katten har en ejermand, hvis den er øremærket frem for chipmærket. I det øjeblik at der ligger en mikrochipaflæser i alle Falck - og politibiler, så vil det være mere aktuelt med chipmærkning af katte.

Hvorfor er mærkning af katte vigtigt?

En tilskadekommen eller hjemløs kat, som ikke er øremærket, vil normalt blive aflivet. Er din kat derimod øretatoveret, vil dyrlægen via øremærkeregistret finde frem til dig, og din kat vil kunne blive behandlet hos os og derefter komme hjem til dig. Derudover har katte svært ved at finde hjem igen, hvis de kommer udenfor deres område, og dette gælder specielt indekatte, som er sluppet ud af et åbent vindue eller dør, da de ikke kender omgivelserne og ikke har duftmærker at finde hjem efter. Og hvis man vil have sin kat i sygeforsikring, er det et konsekvent krav, at katten er øremærket.

Dyret skal være ID-markeret med en ISO-mikrochip. Endnu læselige mærkninger (eksempelvis øretatovering), der er givet før 3. juli 2011, er også godkendte. Hunden eller katten skal derudover have en gyldig vaccination mod rabies.  EU-passet udfærdiges sædvanligvis i forbindelse med at dyret får sin første vaccination mod rabies. Før indrejse i visse lande kræves der desuden at hunde og katte skal have fået ormbehandling.

Rabiesvaccinationen er ifølge EU's regler ikke gyldig før 21 dage efter, at den er givet. EU-passet bør derfor laves senest tre uger før afrejse.