Allergitest og hyposensibilisering hos hund og kat

Man kan teste for allergi på flere forskellige måder. De mest almindelige er ved en priktest og ved en blodprøve.

Rødovre - Centrum

Rødovrevej 210 2610 Rødovre
Rutevejledning +45 3672 0201

Allergi er kroppens overdrevne forsvarsreaktion på enkelte stoffer (allergener), som normalt ikke volder problemer. Det er hundens immunsystem som opfører sig anderledes.

Når fremmede stoffer trænger ind i kroppen vil en række celler, bl.a. Mastceller "spise" og fjerne disse stoffer fra kroppen under normale forhold. Har hunden allergi, sker der en fejl i mastcellen så den reagerer på disse allergener. I stedet for at "spise" allergenet, så går mastcellen i stykker. I mastcellen findes en række kemiske stoffer bl.a. histamin, som frigives til vævet. Frigivelsen af disse stoffer udløser de allergiske reaktioner: kløe, rødme og hævelse.

Priktesten 

Priktesten udføres for de mest almindeligt forekommende luftbårne allergener (allergifremkaldende stoffer), som forårsager allergi hos hunde: husstøvmider, græs- og træpollen, dyrehår (hudceller) samt møl. Inden undersøgelsen får din hund først et beroligende middel. Pelsen barberes af på brystet, hvor testen udføres. Dyrlægen sprøjter en lille mængde allergener ind under huden, så der opstår en lille hævelse ved hvert injektionssted.

Testen aflæses efter 15 minutter. Det betyder at du får svar mens selve testen udføres. Hvis hunden eller katten reagerer positivt, vil huden i området blive rød og hæve, der hvor stoffet blev indsprøjtet.

Blodprøve

Man kan også teste for allergi ved hjælp af en blodprøve. Blodprøven analyseres i et laboratorie, hvor hundens forsvar mod forskellige allergener undersøges. 

Resultatet af allergitestene kan lægge grund for en behandling ved hjælp af hyposensibilisering. Ved hyposensibilisering injiceres en lille mængde af de allergener, som hunden eller katten viser en allergisk reaktion imod, ind i dyret. Injektionerne gentages regelmælssigt og gives i større og større dosis. Formålet er, at dyrets immunforsvar skal blive ”optrænet” til at modstå allergenerne, så den allergiske reaktion aftager. Ca. 80 % af de behandlede hunde og katte oplever at allergien forsvinder helt eller bliver markant formindsket.

 

Rødovre - Centrum

Rødovrevej 210 2610 Rødovre
Rutevejledning +45 3672 0201