Knæskallen (patella) bevæger sig normalt frem og tilbage i en fure på forsiden lårbenet i når bagbenet bøjes og strækkes. Hvis patella er "lukseret", betyder det at knæskallen smuttet ud af denne fure. Det kan være smertefuldt for hunden, og kan afhjælpes ved operation.

Holbæk

L. C. Worsøesvej 3 4300 Holbæk
Rutevejledning 59 43 73 67

Knæet består af en ledflade, hvor den nederste del af lårbenet møder den øverste del af underbenet (skinneben og lægben). Inden i knæet ligger de to menisker, og foran, i en fure på lårbensknoglen, er knæskallen placeret. Patella ligger indskudt i den sene, der kommer fra den store firehovede lårmuskel og hæfter på den forreste del af skinnebenet.

Det er normalt, at knæskallen bevæger sig op og ned i takt med bagbenets bevægelser, men den skal blive i sin fure uanset bagbenets position. Hvis knæskallen hopper ud af furen, kaldes det en luksation.

Patella luksation kan inddeles i grader (0-4), afhængigt af hvor alvorlig lidelsen er. Undersøgelsen for patella luksation udføres som regel med hunden stående på et bord, og den skal ikke være sederet/ beroliget, som det er tilfældet ved f.eks. HD-røntgenundersøgelser. Røntgenundersøgelse, CT- eller MRI-scanning anvendes ikke til selve diagnosticeringen af patella luksation, men kan anvendes i forbindelse med tilrettelæggelse af behandlingen. For at stille diagnosen, griber dyrlægen forsigtigt om knæ- skallen med tommel- og pegefinger og vurderer dens position og bevægelighed, dels mens hunden står med vægt på bagbenet, dels mens bagbenet bøjes og strækkes.

Operative teknikker

Selve operationen for patellaluxation involverer ofte flere forskellige procedurer indenfor det samme indgreb. Operationen sikrer, at knæskallen fremover bliver holdt på plads i leddet.

Afhængig af graden af medial eller lateral patellaluxtion, vil selve operationen involvere en eller flere af følgende indgreb: crista tibia transposition, medial eller lateral ligament desmotomi og lateral eller medial ligament imbrikation. Mange patienter har også behov for sulcus uddybning og nogle patienter kræver også en fabellopatellarsutur. De procedurer, som den enkle patient har behov for, besluttes som regel undervejs i operationen.

 

Genoptræning

Efter operationen har de fleste patienter stor gavn af målrettet genoptræning, både ved fysioterapiøvelser hjemme, men også i vores waterwalker på dyrehospitalet. Vores veterinærsygeplejersker, der er efteruddannet i fysioterapi, genoptræning og massage, kan vejlede om de bedste øvelser til den aktuelle patient.

Holbæk

L. C. Worsøesvej 3 4300 Holbæk
Rutevejledning 59 43 73 67