Reproduktion hos hund og kat

Fertilitetsproblem, optimering af parringsdag, sædvurdering, inseminering og drægtighedskontrol er almindelige udredninger indenfor reproduktion.

Hobro

Smedevej 40 9500 Hobro
Rutevejledning 9852 3322

Insemination

Insemination indebærer, at dyrlægen af kunstig vej overfører sæd til tævens eller hunkattens livmoder eller skede. I dag findes tre forskellige metoder til at inseminere en tæve – frisk sæd, kølesæd eller frossen sæd.

Fertilitetsudredning af tæve

Hvis tæven har været svær at få parret og gøre drægtig, kan en fertilitetsudredning udføres. Dyrlægen foretager en undersøgelsen for at kunne opdage, om der skulle være noget, der forhindrer en parring eller drægtighed, eksempelvis misdannelser eller andre abnormaliteter. I sammenhæng med undersøgelsen tages ofte en vaginalprøve og/eller en progesteronprøve. Yderligere undersøgelser af kønsorganerne kan ske ved hjælp af ultralyd.

Sædprøve

Ved fertilitetsudredning af hanhunde tages en sædprøve for at kontrollere sædens kvalitet. sædens udseende, mobilitet (rørighed) samt eventuelle defekter bedømmes i mikroskop. Det er en fordel, hvis man ved prøvetagningen har en tæve i løbetid i nærheden. Dog plejer det at kunne lykkes uden med de fleste hanhunde.

Progesteronprøve

For at kunne afgøre tidspunktet for parring af en tæve i løbetid, måles progesteronindholdet i blodet, ofte flere dage efter hinanden. Et fejlagtigt parringstidspunkt er den mest almindelige årsag til at tæven ikke bliver drægtig. Læs mere om progesteronmåling her.

Vaginaltest

En vaginaltest er en undersøgelse af cellerne i tævens vaginalslimhinde. En vatpind rulles mod vaginalslimhinden for at indsamle celler, som derefter stryges mod et objektglas, hvor de farves så de forskellige celletyper kan identificeres. En vaginaltest kan anvendes for at bestemme hvor i løbecyklussen, tæven befinder sig, eller hvis man mistænker en sygdomstilstand i vagina. Ofte tages vaginaltesten under den periode, hvor tæven beregnes at nærme sig ægløsning. Der er en del usikkerhed ved en vaginaltest til bestemmelse af ægløsning hvorfor denne med fordel kan suppleres med en progesteronprøve.