Hofteledsdysplasi (HD), albueledsdysplasi (AD) og osteochondritis dissecans (OCD) er arveligt betingede udviklingslidelser, som forekommer hos hunde i mange forskellige racer. Central bedømmelse og registrering af hundens status er et af Dansk Kennelklubs genetiske sundhedsprogrammer.

Hobro

Smedevej 40 9500 Hobro
Rutevejledning 9852 3322

For at resultatet kan offentliggøres, skal hunden ved røntgenfotografering være mindst 12 måneder gammel og ID-mærket. For visse racer gælder 18 måneder som grænsen. Skal resultatet registreres i Dansk Kennel Klub, så skal man medbringe en rekvisiton til dyrlægen. Denne finder du på www.hundeweb.dk.

Røntgenbillederne sendes til Dansk Kennel Klub for en vurdering, sammen med en henvisning underskrevet af dyrlægen. Med underskriften medgiver ejeren, at resultatet bliver offentligt og kan registreres i DKK's register. Billederne bedømmes af en røntgenspecialist og arkiveres hos Dansk Kennel Klub.

Hvordan foregår det?

Inden røntgenfotografering, lytter dyrlægen til hjertet. Hunden får et bedøvende præparat og alt efter hvilken type bedøvelse, hunden har fået, gives eventuelt et reverserende præparat, når røntgenundersøgelsen er færdig.

Nogle racer røntgenfotograferes for at undersøge HD, AD og OCD, mens andre blot røntgenfotograferes for at undersøge HD og AD.