Udredning af hjertelidelser foretages som ofte efter at katten eller hunden ved en klinisk undersøgelse har vist sig at have en bilyd ved hjertet eller andre tegn på hjertesygdomme, som eksempelvis motionsintolerance eller besværet vejrtrækning.

Aalborg - Svenstrup

Svenstrup Bane Alle 1 9230 Svenstrup
Rutevejledning 98 38 10 56

Hjerteultralyd

For at bedømme, om dyret har synlige tegn på forandringer i hjertet, foretages en ultralydsundersøgelse med bølgemålinger, så kaldte ekokardiografi med Doppler. Med denne teknik kan dyrlægen afgøre om hjertet er forstørret, om der findes tegn på misdannelser eller anden hjertesygdom. Ved hjælp af ultralydscanningen kan dyrlægen afgøre, om der foreligger utætheder af hjertets klapper eller en trang passage et sted i hjertet eller dets kar.

EKG

EKG anvendes for at undersøge hjertets rytme. Rytmefortyrrelser i hjertet (arytmier) kan optræde kontinuerligt eller i kortere episoder. Elektroder kobles på huden og en EKG-kurve vises enten på papir eller på et display. 

Andre billeddiagnostiske undersøgelser

Røntgen af brysthulen anvendes inden for hjertediagnostik først og fremmest til at afgøre om der forekommer forstørret hjerte eller hjertesvigt, men også for at udelukke eller påvise andre lungeforandringer. Man kan desuden udtage en lodprøve og analysere et hormon (ProBNP), som fortæller om hjertemuskulaturen er overbelastet eller ej. Denne hormonanalyse kan også bruges til at monitorere dyrets hjerte ift. om der med tiden udvikler sig en behandlingskrævende hjertelidelse.  

 

Aalborg - Svenstrup

Svenstrup Bane Alle 1 9230 Svenstrup
Rutevejledning 98 38 10 56