Smerte er vigtigt at behandle, og så vidt muligt skal man forebygge for at hunden kan opnå så godt velbefindende som muligt.

Aalborg - Svenstrup

Svenstrup Bane Alle 1 9230 Svenstrup
Rutevejledning 98 38 10 56

Hvorfor smertestillende til hunde vigtigt

Smertelindring er vigtig for at normale kropsfunktioner såsom søvn, hvile, drikke og spisning skal fungere normalt. En god smertelindring medfører, at hunden bliver hurtigere rask og sårhelingen fremskyndes. Modsat er smerter er stressende for hunden, hvilket vanskeliggør helingen. Smerter kan medføre nedsat appetit, der resulterer i, at hunden ikke får den næring, den har brug for at komme ovenpå igen. Derfor er det vigtigt, at hunden behandles mod smerter. 

Det er altid vigtig at oplyse dyrlægen om, hvilken medicin hunden ellers får. En del lægemidler passer ikke sammen og kan give bivirkninger, hvis de kombineres.

Symptomer på din hund har smerter 

Smertestillende medicin til hunde

Hvis du som dyreejer får tabletter med hjem til smertelindring af hunden, er det vigtigt at disse forvares utilgængeligt for børn og andre dyr.

Opioider

Opioider er narkotikaklassificeret lægemiddel og anvendes ofte som smertelindring til dyr. Opioider er et potent smertestillende middel og anvendes derfor ofte ved knoglekirurgi og andre store, smertefulde indgreb. Hunden bliver ofte lidt træt og døsig af opioider og kan få store pupiller. En del dyr, først og fremmest hunde, kan blive lidt urolige og konfuse af lægemidlet, hvilket kan være svært at skille fra en smerteoplevelse. En del hunde og katte kan også få det lidt dårligt og ikke ville spise.

Antiinflammatorisk smertestillende 

Disse lægemidler giver smertelindring ved bland andet at mindske hævelse og dæmpe inflammationen i hundens væv. Bivirkninger af disse præparater kan være irritation af mavetarmkanalen, såsom opkast og diarre. Lægemidlet gives enten som injektion, i flydende form eller tabletter via munden.

Læs også om NSAID, et smertestillende medicin til hunde, her

Må jeg give panodil til hund? 

Giv kun det smertestillende lægemiddel som ordineres af dyrlægen til din hund og i den rette dosis. At give lægemidler på eget initiativ, uden at have rådført sig med dyrlægen, kan lede til maskering af alvorlig sygdom, forgiftning eller svære bivirkninger.

Lægemidlerne beregnet til mennesker, såsom Ipren og panodil m.fl. skal ikke gives til dyr, da det kan forårsage svære forgiftninger!

Smertestillende før operationen

Smertestillende gives som regel før det operative indgreb. Anledningen til dette er, at hunden får en mindre efterfølgende smerteoplevelse, hvis smertelindringen sker inden smerten opstår. Som regel gives smertelindring i forbindelse med beroligende middel, som katten eller hunden får, inden de bedøves.

 

Aalborg - Svenstrup

Svenstrup Bane Alle 1 9230 Svenstrup
Rutevejledning 98 38 10 56