Ryg og diskusprolaps hos hund og kat

Smerter i ryggen er en hyppig sygdom hos hunde og katte og kan havde mange årsager. Symptomerne varierer meget og spænder fra tristhed over halthed til lammelse af bagkroppen.

Aalborg - Svenstrup

Svenstrup Bane Alle 1 9230 Svenstrup
Rutevejledning 98 38 10 56

Diskusprolaps hos hund og kat

En diskusprolaps kan sidde både i ryggen og i halsen, og symptomerne varierer alt efter hvor slem diskusprolapsen er. Symptomerne er især kraftige smerter, og der kan forekomme lammelse. Især ved lammelse eller usikker gang er hurigt behandling meget afgørende. Derfor bør en vagtdyrlæge kontaktes så hunden eller katten kan komme under øjeblikkelig behandling.

En patient med diskusprolaps vil have varierende grader af smerter, slingerhed og lammelser, afhængigt af placeringen af prolapsen. Ved akutte symptomer er det meget vigtigt at vurdere patienten med henblik på operation så hurtigt som muligt. Ved total lammelse skal der helst ikke gå mere end 12 timer før patienten er på operationsbordet.

Når en patient med en lammelse bliver indlagt foretages der altid en indledende neurologisk undersøgelse hvorefter diagnostiske og terapeutiske muligheder diskuteres med klienten.

Inden operation foretages der rutinemæssigt en CT-scanning eller et røntgenbillede, for at lokalisere prolapsen helt præcist og for at kunne vælge den rette operationsteknik. 

De fleste patienter med diskusprolaps er hurtigt smertefrie, men er indlagt i kortere eller længere tid indtil de er i stand til selv at urinere og gå. Der vil herudover være en rekonvalescens- og genoptræningsperiode i hjemmet.

Heldigvis er prognosen efter diskusprolaps god hvis man kommer i gang med behandlingen i tide.

Andre ryglidelser hos hund og kat

Kræft i ryggen ses heldigvis sjældent men kan også være en årsag til rygproblemer. Infektioner og problemer med immunsystemet kan give meningitis, der også kan ytre sig som smerter i ryggen. Sjældnere ses også at små bruskstykker eller vævsstykker kan rive sig løs og trykke på områder i rygmarven så hunden lammes helt eller delvist(FCE). Lammelsen vil heldigvis ofte være forbigående ved denne lidelse.

Aalborg - Svenstrup

Svenstrup Bane Alle 1 9230 Svenstrup
Rutevejledning 98 38 10 56