En blodtransfusion kan betyde forskellen mellem liv og død. Det kan være nødvendigt, når et dyr har mistet meget blod ved en ulykke, i forbindelse med en operation eller ved forskellige sygdomstilstande. Hos AniCura tilbyder vi blodstransfusioner til hund og kat.

Nørresundby

Thistedvej 36 9400 Nørresundby
Rutevejledning 9819 0025

Blodtransfusion 

Blodprodukter gives intravenøst og anvendes kun når det er nødvendigt. Afhængigt af, hvad hunden lider af, kan forskellige blodprodukter gives. Hunde, som behandles for anæmi (blodmangel), større blodtab ved eksempelvis skader eller andre tilstande, hvor ilttilførslen til vævet er nedsat, mangler som regel røde blodlegemer. Plasma anvendes bl.a. ved forgiftning, brandskader samt ved behandling af koagulationsændringer (f.eks. ved forgiftning med rottegift eller leversygdom).

Inden, under og efter transfusionen overvåges den modtagende hund meget nøje. Man kontrollerer hundens temperatur, urin, pels, spisefrekvens og slimhindefarve efter et særligt transfusionsskema.

Hvem kan donere blod?

En blodtransfusion kan redde livet for hvilken som helst hund, men der findes hunderacer, der egner sig bedre til blodtapning end andre. Disse er boxere, flatcoated retriever, greyhound, rhodesian ridgeback, riesenschnauzer, schäfer samt dobermann. Grunden til dette er, at disse racer ofte er ”negative”, det vil sige at de mangler et specifikt antistof som kan give farlige transfusionsreaktioner. Disse hunde fungerer derfor ofte som universaldonorer.

Det er vigtigt at hunden som bliver bloddonor, er veltipas og ustresset under behandlingen. Derudover skal følgende kriterier være opfyldt: 

Hvordan foregår det?

Blodtapningen sker højst en gang per kvartal og indebærer et ca. 30 – 60 minutter langt besøg inklusiv den kliniske undersøgelse hos dyrlægen. Selve tapningen tager 5 – 10 minutter at gennemføre og hunden tappes for 450 ml blod. Under tapningen ligger hunden stille på siden, mens blodet tages fra den store halsvene. Hunden påvirkes ikke mærkbart af tapningen men hård fysisk aktivitet bør undgås på dagen.

Blodet fra en bloddonor deles op i røde blodlegemer (kan opbevares 5-6 uger) og i plasma (kan opbevares op til et år) og kan på denne måde hjælpe to patienter. Til tider gives transfusioner med hele blodet.

Frivillig og livsvigtig indsats

Eftersom bloddonation er en frivillig indsats fra dyreejere med et ønske om at hjælpe os med at redde liv, så gives der ingen økonomisk kompensation. Vores bloddonorer får i stedet kompensation i form af en årlig sundhedsundersøgelse, da vi tager en blodprøve, hvor vi kigger på leverværdier, nyreværdier, infektionsbilledet og de røde blodlegemer, samt anaplasma og blodsammensætning. Det giver et godt overblik over din hunds sundhedstilstand.

Opfylder din hund kravene, eller ønsker du at støtte blodbanken på anden vis? Kontakt os! Du kan være med til at redde liv!

Vi vil gerne takke vores bloddonorer og deres ejere for at hjælpe os med at redde liv! Sammen med deres ejere gør disse hunde en fantastisk indsats.

Nørresundby

Thistedvej 36 9400 Nørresundby
Rutevejledning 9819 0025