Udredning af hjertelidelser

Udredning af hjertelidelser foretages som ofte efter at katten eller hunden ved en klinisk undersøgelse har vist sig at have en bilyd ved hjertet eller andre tegn på hjertesygdomme, som eksempelvis motionsintolerance eller besværet vejrtrækning.

Aarhus

Hasselager Centervej 12 8260 Viby J
Rutevejledning +45 8628 2788

AniCura Århus Dyrehospital modtager henvisninger af hjertepatienter, da vi via vor eksterne konsulent kan tilbyde ultralydsskanning af hjertet. Skanningerne foretages typisk om formiddagen, hvor ejer så vidt muligt er med ved undersøgelserne. Det giver god mulighed for dialog omkring prognose og behandling, samt videre opfølgning. 

Dyrlæge Rune E. Petersen har ansvaret for dette henvisningsområde og er samtidig i gang med at uddanne sig til fagdyrlæge, med henblik på at specialisere sig i cardiologi (Master of Companion Animal Clinical Science).

 

Hjerteultralyd

For at bedømme, om dyret har synlige tegn på forandringer i hjertet, foretages en ultralydsundersøgelse med bølgemålinger, så kaldte ekokardiografi med Doppler. Med denne teknik kan dyrlægen afgøre om hjertet er forstørret, om der findes tegn på misdannelser eller anden hjertesygdom. Ved hjælp af ultralydscanningen kan dyrlægen afgøre, om der foreligger utætheder af hjertets klapper eller en trang passage et sted i hjertet eller dets kar.

EKG

EKG anvendes for at undersøge hjertets rytme. Rytmefortyrrelser i hjertet (arytmier) kan optræde kontinuerligt eller i kortere episoder. Elektroder kobles på huden og en EKG-kurve vises enten på papir eller på et display. Hvis det mistænkes, at rytmeforstyrrelser kun forekommer pludseligt, er der mulighed for at anvende en såkaldt Holter-EKG, hvor dyret får en vest med et lille EKG-apparat på ryggen. Alle hjerteslag, ca. 100.000 – 150.000, registreres i løbet af et døgn og analyseres senere af en af vores hjertekardiologer.

Andre billeddiagnostiske undersøgelser

Røntgen af brysthulen anvendes inden for hjertediagnostik først og fremmest til at afgøre om der forekommer forstørret hjerte eller hjertesvigt, men også for at udelukke eller påvise andre lungeforandringer. Man kan desuden udtage en lodprøve og analysere et hormon (ProBNP), som fortæller om hjertemuskulaturen er overbelastet eller ej. Denne hormonanalyse kan også bruges til at monitorere dyrets hjerte ift. om der med tiden udvikler sig en behandlingskrævende hjertelidelse.  

 

Aarhus

Hasselager Centervej 12 8260 Viby J
Rutevejledning +45 8628 2788