Kræft hos hund - udredning af cancer og tumorsygdomme

Mistanke om, at hunden er blevet ramt af en tumorsygdom, opstår ofte, fordi dyrlægen har fundet en knude et sted på hundens krop.

Aarhus

Hasselager Centervej 12 8260 Viby J
Rutevejledning +45 8628 2788

Specialdyrlæge i onkologi Steen Engermann står for størstedelen af klinikundersøgelserne på cancerpatienterne samt den medicinske behandling. Steen Engermann har gennemført Den Danske Dyrlægeforenings efteruddannelsesforløb i Onkologi (kræftbehandling) - et samlet 3 årig certificeringsforløb med teoretisk og praktisk efteruddannelse i ind- og udland. Han har stor erfaring i laboratorie- og specialundersøgelser af tumorer.

Vi har mulighed for såvel avanceret billeddiagnostik i form af CT-scanning, laboratoriediagnostik samt kirurgi og kemoterapi. Hvor strålebehandling kunne være relevant, formidler vi gerne kontakten til Rigshospitalets strålekanon gennem LIFE-KU.

Kan hunde få kræft?

Desværre rammer kræft også hunde. Symptomerne ved kræftlidelser kan være mange og forskellige, svarende til de mange forskellige typer af kræft, der kan forekomme.

Kræft optræder oftest (men ikke altid) hos den ældre hund. Derfor ser vi også en generelt øget forekomst af kræfttilfælde, da den gennemsnitlige levealder hos hunde er stigende.

Hvilke symptomer har en kræftramt hund?

Symptomerne kan optræde enkeltvis eller i kombination. Jo før man får undersøgt årsagen til symptomerne - jo tidligere kan den rette behandling igangsættes. Symptomer der oftest ses i forbindelse med kræft (Cancer):

  • Hævelse(r) i eller under huden 
  • Nedsat appetit 
  • Vægttab 
  • Træthed 
  • Blødninger fra kropsåbninger (ex. endetarm, mundhule og kønsåbning) 
  • Øget tørst og hyppig vandladning

Hvordan stiller dyrlægen diagnosen?

Først skal dyrlægen have stillet en diagnose, så man har de bedste forudsætninger for at finde en hensigtmæssig behandling. For at sikre en pålidelig diagnostik, tager onkologerne inden for AniCura forskellige prøver og tests. Dyrlægerne tager celleprøver (cytologi), vævsprøver (biopsier), blodprøver, røntgen, og laver ultralydsscanning.

På nogle dyrehospitaler er der adgang til computertomografi (CT) og magnetisk resonans (MRI). Vi gør også brug af endoskopi (går ind med en lille "kikkert" i tarm, mavesæk, urinblære, brysthulen, etc.) og tager i den forbindelse også vævsprøver.

I mange tilfælde er det tilstrækkeligt blot med én diagnostisk metode, men i svære tilfælde kan flere metoder skal anvendes. Først når en sikker diagnose stilles, og patientens almene helbredstilstand er undersøgt, kan det afgøres, hvordan hunden skal behandles. 

Kan kræftramte hunde behandles?

Mange kræftformer kan behandles og hunden kureres helt, hvis kræften opdages og behandles i tide. Andre former kan lindres således, at hunden kan have et forlænget smertefrit og godt liv.
 
Enhver form for behandling skal resultere i en bedring i patientens tilstand. Samtidig skal patientens livskvalitet være god/acceptabel både under og efter behandlingen.

Aarhus

Hasselager Centervej 12 8260 Viby J
Rutevejledning +45 8628 2788