Øjenundersøgelse af hund og kat

Søg hjælp hos dyrlægen, hvis din hund eller kat har fået røde øjne eller viser tegn på smerte fra øjet, som f.eks. at den misser, holder øjet lukket eller gnider med poten mod øjet.

Aarhus

Hasselager Centervej 12 8260 Viby J
Rutevejledning +45 8628 2788

Specialdyrlæge i øjensygdomme og øjenpaneldyrlæge

AniCura Aarhus Dyrehospitals øjenafdeling fungerer som en integreret del af dyrehospitalet under ledelse af specialdyrlæge Claus Bundgaard Nielsen, som i 2005 fik ministeriel autorisation som specialdyrlæge i øjensygdomme hos hund og kat (øjendyrlæge).

Claus Bundgaard Nielsen modtager henvisninger fra langt over 200 dyrlægepraksis i hele landet, som ønsker øjenundersøgelse, behandling og operationer udført med dokumenteret kompetence. Derudover foretages et stort antal øjenlysninger af hunde med henblik på avl.  

Gennem international efteruddannelse og netværk har vi gennem årene opbygget en betydelig know-how og kompetance indenfor øjensygdomme og vi råder over avanceret udstyr til diagnostik og behandling.

Mange patienter er henvist fra egen dyrlæge, men vi kan også kontaktes direkte med henblik på øjenundersøgelse og behandling.

De øjensygdomme, som almindelig vis ses hos mennesker, er også ofte forekommende hos hunde og katte. Eksempel på øjensygdomme hos hunde og katte er grå stær (katarakt), grøn stær (glaukom), tørre øjne (keratokonjunktivis sicca), nethindeopløsning, sår i hornhinden, tumorer, inflammationer i bindehinden eller i hornhinden, samt i dybere dele af øjet som iris og nethinde.

En almindelig årsag til akut dyrlægebesøg er, at dyret kniber med et af øjnene eller har pus løbende ud af øjet. Som regel foretages en specialfarvning af øjets hornhinde (fluoresceinfarvning) med henblik på at påvise eventuelle hornhindesår. En særskilt test, Schirmer Tear Test, til at måle tåreproduktionen, udføres ofte på patienter, som udviser symptomer fra øjets horn- eller bindehinde. Desuden tages prøver for cytologisk undersøgelse, f.eks. ved tegn på infektion. Det er normalt, at man måler trykket i et smertende øje gennem såkaldt tonometri. Et for højt tryk i øjet taler for at hunden eller katten har glaukom, dvs. grøn stær, mens et for lavt tryk optræder i forbindelse med uveitis, inflammation i øjets regnbuehinde/iris.

Ydre dele af øjet kan inspiceres ved hjælp af en spaltelampe og for at undersøge øjets indre dele anvendes forskellige instrumenter såsom oftalmoskop og gonioskop. Yderligere udredning af øjet kan ske ved hjælp af ultralyd eller elektroretinografi.

Alt efter hvad øjenundersøgelsen påviser kan forskellige typer behandlinger komme på tale, såvel medicinsk behandling (lokalbehandling i form af øjendråber og tabletter eller intravenøst drop), som kirurgisk behandling. Eksempel på sygdomstilstande, som kræver øjenkirurgi er katarakt (grå stær), hvor øjets linse byttes ud, fejlagtigt voksende øjenhår eller dybe sår som perforerer hornhinden.

Aarhus

Hasselager Centervej 12 8260 Viby J
Rutevejledning +45 8628 2788