Kirurgi i øre, næse og hals

En del tilstande i øre og luftveje kan kræve kirurgisk behandling, som f. eks. svære kroniske inflammationer.

Aarhus

Hasselager Centervej 12 8260 Viby J
Rutevejledning +45 8628 2788

På AniCura Aarhus Dyrehospital har vi i mange år arbejdet med sygdomme i ørerne, næsen og halsen hos hunde og katte. Vi har derfor den erfaring og rutine det kræver at behandle disse ofte komplicerede sygdomme. Sygdomme i øre, næse og hals er et helt særligt fagområde som kræver indgående kendskab til anatomiske forhold og mulige sygdomsfremkaldende processer.

De diagnostiske udfordringer søges løst ved kikkertundersøgelser, CT scanning, røntgen og laboratorieundersøgelser. Mange patienter kan hjælpes ved operation.

Ørekirurgi

Ørekirurgi kan være aktuelt for patienter, som lider af kroniske øreinfektioner, hvor anden behandling ikke har god effekt. I disse tilfælde er den ydre øregang ofte indsnævret pga. den kroniske øreinflammation, så det er svært at opnå en god medicinsk behandling af øret.  Der er også en del tilfælde hvor infektionen breder sig til dybere dele af øret. Hvor omfattende den kirurgiske behandling bliver, afgøres for hver enkelt patient. Det kan indebære at man åbner op for en del af øregangen eller fjerner den helt og åbner for mellemøret. Andre typer af kirurgiske tilstande i ørerne er for eksempel tumorer eller polypper.

Kirurgi i øreflippen udføres oftest i forbindelse med tumorer, hudforandringer, bidskader eller fænomenet ”blodøre”. Ved et blodøre, findes der en blodansamling mellem ørets to brusplader. Blodet drænes, der laves friske sårrande i hulrummet og syes en svamp på øret, for at få hulrummet til at hele op.

Kirurgi af næsen

Et af de mest almindelige kirurgiske indgreb i næsen er næseplastik, hvor næseborene udvides, så de øvre luftveje udvides. Kortnæsede racer som mops, fransk – og engelsk bulldogs har ofte indsnævrede øvre luftveje, som forværres med alderen. En udvidende operation af både næsen og den bløde gange, kan dermed øget hundenes livskvalitet og ydeevne, samt formindske de sekundære symptomer, såsom sammenfald af strubehovedet, der ofte opstår senere i livet. Andre typer indgreb i næsen, såsom biopsi-udtagning, kan gøres direkte eller ved hjælp af endoskopi.

Kirurgi i svælgregionen

Et eksempel på en tilstand i hals og svælg, som kan forårsage åndedrætsproblemer og derfor kræver kirurgi, er polypper mellem næse og svælg, samt lammelse af stemmebåndet. Andre eksempler er, når et fremmedlegeme i svælget forårsager skader.

Ganeplastik foretages, på kortsnudede racer, hvor den bløde gane er for lang, så den besværer passagen af luft til luftrøret. Ved operation afkortes den bløde gane. Denne operation foretages ofte i kombination med udvidelse af næseborene.

Aarhus

Hasselager Centervej 12 8260 Viby J
Rutevejledning +45 8628 2788