Kikkertundersøgelse - artroskopi

Mange forme for lidelser i led hos hunde kan undersøges og behandles ved hjælp af en kikkertundersøgelse - en såkaldt artroskopi. Artroskopi bruger, som regel 2 indgange (kaldet porte) ind til leddet, og giver et fantastisk overblik af hele leddet og efterlader kun små sår på ca 5mm, for hver port. I modsætning vil et åbent kirurgisk indgreb i leddet ofte kræve meget større snit og giver også et dårligere overblik i leddet.

Aarhus

Hasselager Centervej 12 8260 Viby J
Rutevejledning +45 8628 2788

På Aarhus Dyrehospital råder vi over topmoderne udstyr, som sikrer en effektiv og skånsom undersøgelse og behandling af leddet.

Patienten er i fuld bedøvelse under kikkertundersøgelsen. Kikkerten, som er 1,5-3mm bred føres ind i leddet igennem en lille åbning i huden. Samtidigt kan operationsinstrumenter føres ind igennem et andet lille hul. De forskellige dele i leddet og operationsinstrumenterne kan herefter ses på en monitor. 

Før man fik muligheden for at lave kikkertoperationer, var det nødvendigt at åbne hele leddet kirurgisk, som dels er meget smertefuldt, men også laver unødig skade på leddet.

Fordele ved kikkertoperation vs. almindelig operation

  • Ingen overskårne sener eller muskler
  • Skånsom for leddet
  • Mindre smerte efter operationen
  • Hele leddet kan grundigt undersøges
  • Hurtigere haltfri igen
  • Mindre risiko for komplikationer

En anden fordel ved en artroskopi i forhold til åben ledkirurgi er, at patienten kommer meget hurtigere i gang efter operationen, og med betydeligt færre smerter. Det tillader igen en hurtigere opstart på genoptræningen, og dermed en langt bedre prognose for patienten.

De hyppiske ledlidelser, der bliver undersøgt og behandlet ved artroskopi, er albuedysplasi (navnet på en gruppe af forskellige arvelige forandringer til albueleddet, som inkluderer FCP og UA), OCD (en arvelig defekt til brusken i leddet, som findes i bl.a. albueleddet og skulderleddet) og korsbånd- og meniskskade i knæleddet (det kræver dog ofte videre kirurgisk behandling efter artroskopien).

Genoptræning efter operationen er også meget vigtig og udføres både ved fysioterapiøvelser hjemme og ofte i waterwalker, efter aftale med vores veterinærsygeplejesker, som er efteruddannede indenfor fysioterapi, genoptræning og massage.

Aarhus

Hasselager Centervej 12 8260 Viby J
Rutevejledning +45 8628 2788