Kastration af katte

Hankatte kastreres for at undgå uønskede killinger, eller af medicinske eller adfærdsrelaterede årsager. Ukastrerede (intakte) hankatte strejfer meget og har et stærkt parrings- og territorialinstinkt. Vores dyrlæger i AniCura-appen kan hjælpe med råd og vejledning i forhold til kastration, appen er åben alle dage året rundt kl 07-22.

Kastration af katte

Operation

Kastrationen af katte sker under fuld narkose, og der gives smertestillende medicin i forbindelse med operationen. Når katten er bedøvet, klippes, rengøres og desinficeres pungen og huden omkring pungen. Der lavet som regel et enkelt snit i pungen, hvorefter blodkar og sædledere lukkes af og testiklerne fjernes. Såret lukker sig af sig selv, det behøver som regel ikke sutureres. 

ID-mærkning (chipmærkning og øretatovering) kan med fordel foretages under samme narkose som kastration, hvis katten ikke allerede er ID-mærket. 

Restitution efter kastration

Kastrerede katte kan som regel komme hjem samme dag, evt. med smertestillende medicin til efterbehandling. Nogle katte vil være påvirkede af narkosen efter hjemkomst, måske være meget trætte eller lidt groggy og ikke have så meget appetit. Nyligt opererede katte bør være under opsyn resten af dagen og aftenen, de fleste katte er nogenlunde friske igen den efterfølgende dag. 

Operationssåret skal kontrolleres dagligt. Området omkring såret kan hæve lidt og der kan komme en smule væske fra såret. Hvis hævelsen er kraftig eller hård, hvis området er varmt eller rødt, lugter dårligt, er meget ømt eller hvis der opstår gulligt flåd fra såret kan det tyde på infektion, og i så fald skal dyrlægen kontaktes. Ligeledes skal dyrlægen kontaktes, hvis det bløder fra såret.

De fleste katte viser ikke synderlig interesse for operationssåret, men hvis din kat slikker meget i området, kan det være nødvendigt at lade katten bære en skærm nogle få dage, for at give operationssåret ro til at hele og for at mindske riskoen for infektion.  

Katten bør holdes indendøre de første par dage efter kastration, indtil du som ejer er sikker på, at såret er nogenlunde helet og din kat igen virker helt frisk. 

Der går et stykke tid, før den fulde effekt af kastrationen er til stede, afhængigt af dyreart. Kastrerede katte kan gøre hunkatte drægtige i op til flere uger efter kastration.  

Bivirkninger ved kastration

Dyrs appetit og stofskifte påvirkes af kønshormoner, derfor vil din kats stofskifte falde efter kastration, ligesom sultfølelsen hos nogle katte øges. Kombinationen af nedsat energibehov og måske øget sult vil ofte resultere i overvægt, med mindre man som ejer er opmærksom på at fodre efter kattens ændrede behov.  

Overvægt øger risikoen for eksempelvis diabetes, dannelsen af urinkrystaller, ledsmerter og -sygdomme, kortere levetid, nedsat tolerance overfor motion og varmt vejr, samt komplikationer i forbindelse med narkose. 

Kastration vil hos nogle katte indebære pelsforandringer i form af øget vækst af underuld og mere mat pels. Der er desuden større risiko for urinkontinens hvilket betyder, at katten lækker urin uden at kunne kontrollere det. 

Pris på kastration af katte 

Du finder prisen hos din lokale dyrlæge herunder. 

AniCura Aarhus Dyrehospital

AniCura Familiedyrlægerne Aars

AniCura Familiedyrlægerne Aalborg

AniCura Københavns Dyrehospital

AniCura Køge Dyrehospital

AniCura Dyrehospitalet City Syd

AniCura Dyreklinikken Nørresundby

AniCura Gistrup Dyrehospital

AniCura Odense Dyrehospital

AniCura Varde Dyrehospital

AniCura Centrum Dyrehospital

AniCura Frederiksværk Dyrehospital

AniCura Hjørring Dyrehospital

AniCura Holbæk Dyrehospital

AniCura Rynkeby Dyreklinik Rynkeby

AniCura Rynkeby Dyreklinik Nyborg

AniCura Rynkeby Dyreklinik Kerteminde

AniCura Skovlunde Dyrehospital

AniCura Sydvet Dyrehospitaler i Rødding

AniCura Sydvet Dyrehospitaler i Sommersted 

AniCura Vangede Dyreklinik

AniCura Østergaard Dyrehospital

Contact a veterinarian

Error

An error has occurred. This application may no longer respond until reloaded.